plantele si durerea

Tot ce e legat de filosofia vegetariana, drepturile animalelor, tema religiilor se discuta aici.
Все что касается философии вегетарианства с морально этической и религиозной точки зрения.

plantele si durerea

Сообщение eer4 » Вс янв 10, 2010 8:45 pm

se pare ca si plantele ar putea simti durere... iata cateva linkuri interesante:
http://ds9.botanik.uni-bonn.de/zellbio/ ... roview.php

http://hypography.com/forums/biology/11 ... ystem.html
eer4

Re: plantele si durerea

Сообщение Лена » Пн янв 11, 2010 11:50 am

Я думаю каждый вегетарианец задумывался над этим...
Возможно наступит время, когда мы будем питаться солнечной энергией, а пока остается только благодарить растения за плоды, которые они нам дают ...
Лена

Сообщение admin » Пн янв 11, 2010 5:34 pm

E o tema destul de controversa.
Eu personal cred ca plantele nu simt durerea pentru ca ele nu pot sa o evite, deci durerea nu are sens pentru plante.
Pentru animale durerea joaca un rol foarte important pentru supraviețuire, în asa fel animalele se străduie sa păstreze integritatea corpului.
Oamenii bolnavi de lepra de exemplu au extremitățile deformate din cauza ca nu pot simți cu ele nimic, inclusiv durere, ei pot sa apuce o tigaie fierbinte sa vadă cum pielea se distruge de la temperatura și sa nu reacționeze. Fără durere animalele au o probabilitate foarte mare sa se autodistrugă.

Dar plantele reacționează la stimulii externi, și reacția poate fi destul de complexa.
Insa eu am dubii mari în privința unii reacții inteligente a plantelor. Luând în considerație ca copacii infloresc la mijlocul iernii dacă temperatura e mărita în pofida faptului ca înflorirea la mijlocul iernii poate duce la distrugerea copacului. Eu cred ca reacția plantelor e mai mult ca reacția ușilor din supermarket care se deschid singure, deși spre deosebire de uși plantele sunt vii și merita tot respectul unei ființe vii.

Am citit undeva ca plantele nu pot simți intensitatea atingerilor adică mângâiatul unei plante e practic echivalent cu o lovitura - desigur dacă nu au fost distruse celule în timpul loviturii - care eu cred ar implica alte reacții.

în linkurile de mai sus nu scrie nimic despre durere...

Iată aici încă un link interesant:
http://tabish.freeshell.org/animals/plantpain.html

Dacă discutam aspectul etic, pentru a creste 1 kg de carne trebuie ucise zeci de kilograme de plante pentru hrana animalului apoi și animalul.
Веганство может быть радикальным только в мире где тирания является нормой.
Nutrients in Vegan Food
admin
Site Admin

Сообщение eer4 » Вт янв 12, 2010 9:20 pm

da, stiu ca nu scrie nimic despre durere, dar pana acum se considera ca plantele in genere nu au sistem nervos, probabil treptat descoperim tot mai multe si in special ceea ce credeam ca e imposibil devine posibil.
intr-adevar, pana ajungem sa papam energie solara, putem doar sa alegem raul cel mai mic:)
din experienta multor iubitori de plante de camera, se spune ca ele cresc mai bine daca le vorbesti frumos, cu dragoste, probabil reactioneaza la anumite vibratii...asa cum si cristalele de apa in experimentele unui japonez

"Some plants react to attacks by predators by releasing chemical warning signals that are sensed by other plants in the area. Scientists are debating whether these reactions should be considered intelligent."
sigur ca nu gandesc ca oamenii, dar inteligenta e un concept complex si s-a dezvoltat pe nivele de-a lungul istoriei...
eer4

Сообщение admin » Сб фев 20, 2010 8:32 pm

eer4 писал(а):"Some plants react to attacks by predators by releasing chemical warning signals that are sensed by other plants in the area. Scientists are debating whether these reactions should be considered intelligent."

:) Se poate de spus ca nourii reacționează la schimbul presiunii și încep sa emită ploaie... asta încă nu înseamna ca ei sunt vii sau inteligenți...

din experienta multor iubitori de plante de camera, se spune ca ele cresc mai bine daca le vorbesti frumos, cu dragoste, probabil reacționează la anumite vibrații...asa cum si cristalele de apa in experimentele unui japonez

E o experiența subiectiva... eu cred ca dacă cineva le vorbește frumos la anumite plante el și grija are mai buna de ele, decît de cele fata de care el e indiferent.

In privința la cristalele de apa... după cîte eu știu experiența nu a putut fi repetata de alți savanți în afara de japonez, de și experiența nu e complicata din punct de vedere tehnic.
Nutrients in Vegan Food
admin
Site Admin

Сообщение eer4 » Вс мар 21, 2010 8:47 am

nu stiu daca e corect sa compari un nor cu o planta. planta e un sistem care "se hraneste, creste, respira". prin definitie e un sistem viu?
eer4

Сообщение admin » Ср мар 31, 2010 5:09 pm

Prin exemplul cu nourul nu am vrut sa spun ca plantele nu sunt vii, doar ca exemplul dat de tine poate fi analizat in diferite feluri.
Adica faptul ca plantele reactioneaza la un stimul extern inca nu inseamna ca ele simt durere sau au constiinta - poate fi un process pur chimic.
Nutrients in Vegan Food
admin
Site Admin

Вернуться в Философский камень | Discutii filosofice