E o tema destul de controversa.
Eu personal cred ca plantele nu simt durerea pentru ca ele nu pot sa o evite, deci durerea nu are sens pentru plante.
Pentru animale durerea joaca un rol foarte important pentru supraviețuire, în asa fel animalele se străduie sa păstreze integritatea corpului.
Oamenii bolnavi de lepra de exemplu au extremitățile deformate din cauza ca nu pot simți cu ele nimic, inclusiv durere, ei pot sa apuce o tigaie fierbinte sa vadă cum pielea se distruge de la temperatura și sa nu reacționeze. Fără durere animalele au o probabilitate foarte mare sa se autodistrugă.
Dar plantele reacționează la stimulii externi, și reacția poate fi destul de complexa.
Insa eu am dubii mari în privința unii reacții inteligente a plantelor. Luând în considerație ca copacii infloresc la mijlocul iernii dacă temperatura e mărita în pofida faptului ca înflorirea la mijlocul iernii poate duce la distrugerea copacului. Eu cred ca reacția plantelor e mai mult ca reacția ușilor din supermarket care se deschid singure, deși spre deosebire de uși plantele sunt vii și merita tot respectul unei ființe vii.
Am citit undeva ca plantele nu pot simți intensitatea atingerilor adică mângâiatul unei plante e practic echivalent cu o lovitura - desigur dacă nu au fost distruse celule în timpul loviturii - care eu cred ar implica alte reacții.
în linkurile de mai sus nu scrie nimic despre durere...
Iată aici încă un link interesant:
http://tabish.freeshell.org/animals/plantpain.htmlDacă discutam aspectul etic, pentru a creste 1 kg de carne trebuie ucise zeci de kilograme de plante pentru hrana animalului apoi și animalul.