eer4 scrie:Panteriusea, din ce zici tu, rezulta ca nu mai tre sa promovam nimic, inclusiv vegetarianismul
Solutii sunt, daca oamenilor le-ar pasa. A fost propusa ideea ca un oarecare % din salariu sa fie alocat pt solutionarea problemelor de acest gen. Sau ca fiecare bloc de locuit sa adune o suma minima, sa ingradeasca un spatiu pt caini si sa aiba griji de cativa macar.
Organizatiile internationale de asemenea dau bani, daca vad ca lumea e interesata de solutionarea problemei si nu de spalarea banilor (ceea ce din pacate, multe ONG-uri fac in Moldova). Am auzit ca a fost o incercare din partea unei organizatii din Romania sa investeasca in sterilizarea lor, dar dupa ce au fost introduse vize pentru romani, proiectul a fost intrerupt.
Eu cred ca optiuni sunt, dar vointa nu este... mai ales ca tot noi suntem responsabili ca acesti caini exista.
Nu prea cunosc ce organizatii la noi lupta pt drepturile animalelor, indirect asta ar fi Org. ecologice, Uvem inclusiv, deoarece sunt putine, am putea sa ne unim eforturile...
Eu nu zic ca nu trebuie de facut nimic. Eu v-am povestit aceea, prin ce am trecut personal, cum am luptat si ce rezultate am avut. Si asta tot in mai mult de un an de zile! Rezultat: nici o schimbare!!! ONG-urile nu sunt capabile sa faca nimic fara ca conducerea sa aprobe vreo implemetare. % de care zici tu deja se stringe, astea sunt si impozitele pe care le platim. Pentru solutionarea problemei animalelor maidaneze anual se aloca 1,5 millioane de lei! Unde se duc? Asta e o alta intrebare. Si clar lucru ca vin din buzunarii nostri, ai cetatenilor.
Da, afost inceputa o campanie de sterilizare. Stiti citi ciini sunt sterilizati saptaminal? Sapte!!! 7 din 30 000 care sunt in Chisinau! Asta e o solutie? Insa conducerea considera ca da, ca a rezolvat problema.
Apropo, au fost si austrieci aici la noi, au incercat ei sa solutioneze problema data, s-au apucat de sterilizare, s-a vorbit la stiri despre asta, si...? Asa cum s-a inceput, asa si s-a terminat. Austriecii au plecat si situatia nu s-a schimbat.
Vointa trebuie, sunt deacord. Insa eu am vazut lucrurile pe dinauntru. Stiu ce oameni activeaza in ONG-urile respective, au vointa, insa nu prea rationament. Nu e deajuns sa doresti sa schimbi ceva, mai trebuie si sa stii cum sa o faci. Din pacate, majoritatea luptatorilor pentru drepturile animalelor la noi in Moldova sunt mai degraba fanatici, decit strategi. Iar pentru a solutiona problema la nivel de stat este necesar si fii anume strateg!
Nu e destul sa faci un spatiu ingradit in ograzile caselor pentru ciini. Problema nu se va solutiona.
1) vor fi multi oameni impotriva, fiindca din pacate avem mai multi neiubitori de animale, decit iubitori.
2) ciinii respectivi ar trebui sterilizati si vaccinati, iar uneori si tratati. De unde bani? Vointa si dragostea pentru animale nu face bani.
3) Bine, vreo 4-5 ciini la bloc vor avea o viata cit de cit mai buna, iar restul? 30 000 de ciini!!! Pentru toti spatiu n-o sa ajunga! Ce facem cu restul?
PS: Referitor la vegetarianism. Incercind sa schimb lumea, am simtit pe pielea mea ceea ce se spune in expresia "Daca vrei sa schimbi lumea, incepe de la tine insuti", ceea ce si fac la momentul actual.